DUIDELIJK in BEELD-methode

Jouw verhaal

DUIDELIJK in BEELD

methode Duidelijk in beeld
Video afspelen

de hulpverlening duidekijk in beeld

In de hulpverlening krijgen cliënten te maken met allerlei informatie, waarmee zij niet bekend zijn. Vaak is dat informatie over randzaken, die niet direct verband houden met de therapie. Dat vergt van de hulpverlener behoorlijk wat uitleg.

Dat kunnen vragen zijn over het verloop van de therapie, over de verzekering of over de praktijk.

Daarnaast kan het voor de cliënt ook handig zijn om informatie nog eens na te kunnen kijken.

Een uitleg-animatie of een infographic kan hierbij erg helpend zijn. In het filmpje hiernaast wordt hier meer over uitgelegd.

Met een animatievideo breng je informatie DUIDELIJK in BEELD. Enthousiast geworden? Of wil je een vraag stellen? 

Wat is DUIDELIJK in BEELD?

Als je iets wilt uitleggen, wil je dat het duidelijk is. Geen ruis op de lijn. Gewoon een helder verhaal. Daarom werkt Alex met DUIDELIJK in BEELD.

Kies voor bewegend beeld of stilstaand beeld:
• Animatievideo
• Infographic

Een infographic is een afbeelding die uitleg geeft over een bepaald onderwerp. Een soort uitleg-poster. Een infographic is plaats je bijvoorbeeld bij een geschreven artikel op een website, als PDF of in een offline magazine.

Klik hier voor de animatie
Video afspelen

Een animatie is een uitlegvideo waarin je gebruik maakt van bewegende tekeningen en geluid. De impact is daardoor nog wat groter dan die van een infographic. Een animatie is heel geschikt om te delen via sociale media.

DUIDELIJK IN BEELD-METHODE

Om het voor organisaties makkelijker te maken om een sterke animatie of infographic te ontwikkelen, heeft Alex de DUIDELIJK in BEELD-METHODE ontwikkeld. Zo komt ook jouw verhaal DUIDELIJK in BEELD!

HOE HET WERKT?

Je overweegt een uitlegfilmpje of een infographic te laten maken. Neem contact op met Alex om de details door te spreken. Misschien weet je al of je een infographic nodig hebt of een animatie, anders kan Alex je hierbij adviseren. Alle knopen doorgehakt?

Tijd om aan de slag te gaan! Nu komt de DUIDELIJK in BEELD-METHODE om de hoek kijken. Stap 1 en 2 doe jij, stap 3 en 4 doen wij.

Stap 1. Verzamel

Schrijf eerst alles op wat er in je opkomt als je aan je onderwerp denkt. Laat je niet afremmen, het kan niet gek genoeg.

Stap 2. Orden

Nu heb je een enorme berg aan informatie verzameld. Dat is natuurlijk veel te veel om allemaal te gebruiken. Daarom gaan we het nu ordenen. Stel je voor dat je drie boxen hebt: een oranje, een groene en een rode box.

Oranje box
Achtergrondinformatie
Groene box
Belangrijkste informatie hoofdonderwerp
Rode box
Informatie om te bewaren voor eventueel ander project

In de oranje box gaat alle informatie die dient als achtergrondinformatie. Dit is belangrijk voor de tekstschrijver en de illustrator om zich een goed beeld te kunnen vormen.

 

In de groene box komt alle informatie over je hoofdonderwerp te staan. Dit is informatie die echt in de animatie of de infographic gebruikt gaat worden. Informatie die er écht toe doet.

 

Tot slot gaat alle overige informatie in de rode box. Deze informatie en ideeën zijn prima, maar passen alleen niet binnen dit project. Gooi ze niet weg, maar bewaar ze. Wellicht kun je ze nog gebruiken voor een nieuw project. Wees niet bang om deze box te gebruiken. Zorg dat je nu alleen de allerbelangrijkste informatie overhoudt voor dit specifieke onderwerp.

Je kunt de DUIDELIJK in BEELD-methode op verschillende manieren toepassen:

1. Arceer je teksten in Word met oranje, groen en rood. Dit is het meest flexibele

2. Gebruik dit handige DUIDELIJK in BEELD formulier

Stap 3: DUIDELIJK verhaal

Alle essentiële informatie hebben we verzameld in de groene box. Dit is, samen met de achtergrondinformatie uit de oranje box, de input voor de tekstschrijver. Die gaat er nu een mooi en goedlopend verhaal van maken.

Stap 4: DUIDELIJK in beeld

Aan de hand van het script maakt Alex eerst hele grove schetsen om te bepalen hoe het verhaal in beeld wordt gebracht. Dit wordt met jou als opdrachtgever besproken.

 

Daarna worden de schetsen uitgewerkt in kleurenillustraties. Ook die bespreken we met jou. Het is handig om in deze fase nog eventuele aanpassingen te doen. Als het om een infographic gaat, hebben we hier het eindproduct bereikt.

 

Maar als we een animatie (uitlegfilmpje) maken, gaan we nog even verder. Er wordt beweging en geluid aan de illustraties toegevoegd en ook de voice-over wordt ingesproken.

 

Als het filmpje af is, krijg je het uiteraard nog een keer te zien ter goedkeuring. Daarna kan je verhaal de wereld in!

DE ESSENTIE VAN DE DUIDELIJK IN BEELD-METHODE IS: HOU HET SIMPEL!

Voorbeeldwerk

Animatie voor Semmie Sprekend Spel & Training

Semmie is gespecialiseerd in spelmaterialen rond sociaal-emotionele thema’s. Daarnaast verzorgen zij trainingen en workshops voor pedagogische, sociale en GGZ professionals.
Voor Semmie maakte Alex van Asperen Creatieve Communicatie een animatie voor de uitleg hoe je spelmateriaal kunt inzetten in de thearpie en hoe Semmie jou als hulpverlener daarin kan ondersteunen. Bekijk hiernaast het resultaat.
Video afspelen